ROARS Nets

 

ROARS Net Important Notice (23rd March 2018)

Commencing immediately the ROARS Thursday night net is re-instated on 3538 Khz (plus or minus for QRM) at 1930LT

ROARS Net fallback frequency

ROARS Weekly Net Fall-back Frequency
Due to the continuing unfavourable propagation conditions on 3538 Khz which has prevented the running of the weekly ROARS Net for the past 3 weeks we would like to propose the following fall-back procedure.
The weekly Thursday Net will commence with a CQ call by MX0ROA as usual on 3538 Khz at 1930 hours Local Time. If conditions are too bad to run the net on this frequency we will try again on 1827 Khz +/- depending on QRM.
Therefore if you cannot hear MX0ROA on the primary frequency of 3538Khz please retune to 1827 Khz.
This procedure will continue until such time as conditions improve on 80Metres.
Many Thanks!
73,
Mike/ M6MPC
Peter M0URL

New ROARS Sked information (November 2017). Please read, this is in 2 parts

ROARS Sked on Tuesdays

NEW RAGCHEW (TUE)SDAY SKED

We would like to propose the following new sked to encourage more members to go on the air for a leisurely CW chat as we used to do during a slack watch at sea. This will provide an on air meeting place and time to connect with colleagues/ friends which we don’t have at the moment.

Please note that this is not a Net and there will be no Net Controller. However for the first few weeks there will be a couple of us waiting in the wings to help things along. As a matter of courtesy, QSOs should proceed at the speed of the slower operator. Once a QSO is established please QSY Up or down to make room for others to make a call.

SKED DETAILS

WHEN    Commencing Tuesday Sept. 6th and weekly thereafter from 1000 – 1100 Local time.

Call Freqs:             3538 KHz and 7017 KHz.

Call format:          CQ ROA DE MYCALL.

Exchange:             RST + Op Name + (optional) Membership Number. + QSY +/- KHz.

Call Speed:           What you are comfortable with. (Speed of slower Operator)

Topics:                    Your choice of Topic.

Duration:              As long as you like.

According to the latest membership list there are 245 members with Amateur Licences. Of these 222 have GB and EI call signs. While some of you may no longer be active we are sure there must be more than the 10 or so that join the weekly net. So Lads roll up your sleeves, dust down those keys and light up the airwaves with your CW QSOs!

We look forward to hearing you on the air.

73

Mike/M6MPC

Peter/M0URL

New Sked on Fridays

As another option , another sked will be on trial as follows.

Every Friday afternoon on 3538 khz at 1500z winter

So cw skeds are as follows:-

Tuesdays weekly 1000-1100z general chat no set format

Thursday weekly 1930z winter on 3538/1827 khz main sked

Fridays weekly 1500-1530z general chat no set format, on trial at the moment

All times alter to summer time (bst) or winter time (gmt) as clocks alter.

After qso on 3538 ops requested to move up 2 khz to 3540 to give other callers a clear call frequency , after finishing chat, return to 3538 to listen and /or give end of work signal qru/va

This is to try and get more members on cw when they have time as have been advised that some members unable to make Thursday night sked due to other comitments.

Peter/M0URL

Mike/M6MPC

Clive/ M6BQF QRP  2E0CPF

==========================================================

Net report for Thursday 14thFebruary from Peter Gavin

Mixed Conditions this evening with some stations reporting 599 and others with QRM and QSB.

Stations on the Net this evening were-

G4KJD – Ian – Ashill

G4EOA – Tim -Hastings

G3ZRJ – Tony – Pennymoor

GW3VVL – Ken – Crew Green

EI5CA– Tom – Shannon

GM0GCO – Brian – Glasgow

G4LFU – Tony – Penrith

Sent Yateley Weather and asked the following 3 Questions.

Q1 You are QTO S3D bound HSA Where from and where to?

Ans. QTO Chittagong bnd Bangkok.

Q2 Where is the Agulhas Current located?

Ans. East Coast of Africa from 27S to 40S.

Q3 What is the top speed of the current?

Ans. Approximately 5 Knots. Certainly slowed my ships down!

Good answers all round.

Thanks to everyone for joining the Net.

Net report for Thursday 7thFebruary from Peter Gavin

Mixed Conditions this evening with QRM from fishing vessels.

Only four stations on the Net this evening.

G4KJD – Ian – Ashill

G4EOA – Tim -Hastings

M0BUI – Les – Bude

EI3ER – Tom – Galway

Sent Yateley Weather and asked the following 3 Questions.

Q1 You are QTO XSG bound KOK.  Where from and where to?

Ans. QTO Shanghai bound Los Angeles

Q2 Where is the Skeleton Coast located?

Ans. South of Angola from the Cunene River to Walvis Bay.

Q3 What was the Skeleton notorious/famous for?

Ans. Over a thousand wrecks and sea diamonds. Very little chance of survival due to desert conditions.

Great answers from Ian!

Net report for Thursday 31st January from Peter Gavin
Excellent Conditions this evening with clear signals all round including EI/GM stations.
The following stations joined the Net this evening
G4KJD – Ian – Ashill
GW3VVL – Ken – Crew Green
G4EOA – Tim -Hastings
G0UVX – Geoff – Hitchin
G3ZRJ – Tony – Pennymoor
G4LFU – Tony – Penrith
GM0GCO – Brian – Glasgow
G3OGP – Robin – Billingshurst
EI0CZ – Brendan- Limerick – Called in after net with Wx Report.
2M0XMQ – Les – ex R/O who also worked at GKR and GND (current QTH Stonehaven) called for a chat after Net.
Sent Yateley Weather and asked the following 3 Questions.
Q1 You are QTO HZH bound VWB Where from and where to?
Ans. QTO Jeddah (Saudi Arabia) Bound Bombay.

Q2 When was the Q Code QUM used at sea?
Ans. To advise that normal working may resume after distress call completion.

Q3 Where is the Yellow Sea located?
Ans. Between China and Korea.

Great answers from all tonight and Brian got all three correct!
Thanks to everyone for joining the Net and hoping conditions remain equally as good Next Week.

73 Peter/M0URL/M0ROA
===========================================================

Net report for Thursday 24th January from Peter Gavin

Good Conditions this evening with clear signals all round including EI stations.

 The following stations joined the Net this evening

G4KJD – Ian – Ashill
EI5CA – Tom – Shannon
G3ZRJ – Tony – Pennymoor.
GW3VVL – Ken – Crew Green
G4EOA – Tim -Hastings
G4LFU – Tony – Penrith
EI3ER – Tom – Galway
G0CHV – Mike – Morecambe
EI0CZ – Brendan- Limerick – Called in after net with Wx Report.

 Sent Yateley Weather and asked the following 3 Questions.

Q1 You are QTO HZY bound IQX Where from and where to?
Ans. QTO Ras Tanurah (Saudi Arabia) Bound Trieste.

Q2 What was the max recommended Morse Code speed for distress call working?
Ans. Sixteen words per minute.

Q3 Where is the Sunda Strait located?
Ans. Between the Islands of Sumatra and Java, Indonesia.

Great answers tonight and most got Q1 and Q3. Tony ZRJ had just read about Krakatoa and knew all about the place😊

Thanks to everyone for joining the Net and here’s hoping conditions will be equally as good Next Week.

 73 Peter/M0URL/M0ROA
=======================================================================

Net report for Thursday 17th January from Peter Gavin

Good Conditions this evening with clear signals all round.
What a pleasant change from the previous two weeks!

 The following stations joined the Net this evening

 G4KJD – Ian – Ashill
G4EOA – Tim Hastings
G3ZRJ – Tony – Tiverton
M0BUI – Les – Bude
G3GOP – Robin – Billingshurst
G4LFU – Tony – Penrith

Sent Yateley Weather and asked the following 3 Questions.

Q1 You are QTO VCS VCS bound 4PB 4PB Where from and where to?
Ans. QTO Halifax bound for Colombo.

Q2 In a QTC what was the maximum number of letters you could have in a plain text word before it was charged as two words.
Ans, fifteen letters were the max for any single plain text word.

Q3 Where is Iceberg Alley located?
Ans. Between Southeast Newfoundland and the coast of Labrador.

Robin got all three answers correct!
Thanks to everyone for joining the Net and here’s hoping conditions will be equally as good Next Week.

73 Peter/M0URL/M0ROA
=======================================================================